NEDEN ?

https://plagiarism-turkish.blogspot.com


Yükseköğretimde Gözetim ve Denetim - Yasal Çerçeve ve Uygulamalar -
Devlet Denetleme Kurulu Raporu (2009) lütfen tıklayın
2547 sayılı Kanun’da öğretim elemanlarının disiplin suçlarına ilişkin yapılması düşünülen değişiklikler hakkında Bilim Akademisi’nin raporu (2016) lütfen tıklayın

28 Ağustos 2014

Dr. Tansu Küçüköncü (*) - Ege Üniversitesi Ahmet Yıldırım'ın “% 100 ÇALINTI” doktora tezini ve doktora diplomasını İPTAL ETMİŞ !

Bir yıla yakın uğraştırdıktan, bir çok yazışma yapmak zorunda bıraktıktan sonra nihayet açıklamak zorunda kaldılar : Bilgi Edinme Hakkı İtiraz Kurulu (Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu) kararıyla !
Gizlemek için YÖK ve Ege Üniversitesi'nin bu kadar ısrarla uğraşmalarının nedeni, doktora tezini ve doktora diplomasını iptal sürecinde ve iptal ettikten sonra yapmaları gerektiği halde yapmadıklarında saklı sanki.
Ahmet Yıldırım'ın “% 100 ÇALINTI” doktora tezininin hikayesini anlatmaya yeni belgelerle kaldığım yerden devam edeyim.
Bilgi Edinme Hakkı İtiraz Kurulu kararıyla YÖK'ün bana gönderdiği YÖK'e hitaben Ege Üniversitesi yazısı  şöyle : (15 Nisan 2014, sayı : 2061, imza : Candeğer Yılmaz (rektör))
“.... “26/01/2009 gün ve 04/58 sayılı Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsü Yönetim Kurulu kararı ile Ahmet YILDIRIM adına düzenlenen Doktora Diplomasının; 10/12/2012 gün ve 2012/47-11 sayılı Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile iptaline karar verildiği, anılan kararın .... 25/12/2012 tarihli .... yazısı ile Ahmet YILDIRIM'a gönderildiği, adı geçenin 25/01/2013 tarihli dilekçesi ile 24/01/2013 tarihinde tebliğ aldığını belirttiği karara itiraz ettiği, anılan kararda herhangi bir değişiklik olmadığı yönünde Ahmet YILDIRIM'a hitaben yazılan Enstitünün 11/02/2013 tarihli, .... yazısının kayıtlardaki adresinde tanınmadığı gerekçesi ile iade edildiği” anlaşılmıştır.”
Yazıdaki ilginç ayrıntı : Ahmet Yıldırım doktorasının iptal edildiği bildirildikten birkaç hafta sonra adres değiştirmiş, kaçmış. Doktora tezinin iptal edilmesine karşı dava açıp açmadığı meçhul.
Türkiye'deki KORKUNÇ boyutlardaki doktora tezi sahtekarlıklarını doğal karşılayanların alışık olmadıkları başvurular yaptım ve doktora tezi iptal edilir edilmez yapılması gerekenleri fakat yapılmadığı çok açık olan şeyleri hatırlattım :  
- Ahmet Yıldırım'ın yardımcı doçent olarak işe başlatılmasının (Ege Üniversitesi, 2009) YOK HÜKMÜNDE SAYILMASI
- Ahmet Yıldırım'ın yardımcı doçent olarak yaptığı işlemlerin (verdiği dersler ve öğrencilere verdiği tüm notlar ; jüri üyesi olarak imzaladığı lisansüstü tezler ; vd) (Ege Üniversitesi, vd üniversiteler, 2009 .. 2012) YOK HÜKMÜNDE SAYILMASI
- Ahmet Yıldırım'dan ders alan (Ege Üniversitesi, vd üniversiteler, 2009 .. 2012) tüm öğrencilerin not dökümündeki (transcript) Ahmet Yıldırım'ın yardımcı doçent olarak verdiği derslerin YOK HÜKMÜNDE SAYILMASI
- Ahmet Yıldırım'dan (yardımcı doçent gözükürken) ders alan (Ege Üniversitesi, vd üniversiteler, 2009 .. 2012) tüm öğrencilerin DİPLOMAlarının (lisans, yüksek lisans, doktora) İPTAL EDİLMESİ ve YOK HÜKMÜNDE SAYILMASI
- Ahmet Yıldırım'ın danışman olarak imzaladığı yüksek lisans tezi ve buna bağlı DİPLOMAnın İPTAL EDİLMESİ ve YOK HÜKMÜNDE SAYILMASI
- Bu durumun ülke genelinde gazete ilanıyla duyurulması
- Ahmet Yıldırım'a “İPTAL EDİLMİŞ DOKTORA DİPLOMASI” (Ege Üniversitesi, 2009) ile Ege Üniversitesi'nde HİLEYLE işe başlatılmasından 2012'de atılana dek yapılan tüm ödemelerin (maaş, vd) yasal faiziyle birlikte Ahmet Yıldırım'dan ve Turgut Öziş'ten vd sorumlulardan, TÜBİTAK'ı bilgilendirmeyenler ve Ahmet Yıldırım'ın TÜBİTAK bursu ile 1 yıllığına (Ağustos 2011 – Ağustos 2012) ABD'ye gitmesine izin verenlerden geri istenmesi
- Ahmet Yıldırım'ın “İPTAL EDİLMİŞ DOKTORA DİPLOMASI” (Ege Üniversitesi, 2009) ile Ege Üniversitesi'nde HİLEYLE işe başlatılmasından 2012'de atılana dek üniversiteye ve öğrencilere verdiği zararın yasal faiziyle birlikte Ahmet Yıldırım'a ve Turgut Öziş'e ödettirilmesi
YÖK'ün bana gönderdiği YÖK'e hitaben Ege Üniversitesi'nin örtbas yazısı şöyle: (05 Ağustos 2014, sayı : 5029, imza : Candeğer Yılmaz (rektör))
Yrd. Doç. Dr. Ahmet YILDIRIM hakkında Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı'nın Rektörlüğümüze hitaben yazmış olduğu 16/06/2010 tarihli .... yazısı ekinde Nisan 2010 döneminde doçentlik sınavına başvuran .... Dr. Ahmet YILDIRIM'ın .... başlıklı doktora tezi hakkında Başkanlıklarına gönderilen ihbar dilekçesi ve ekleri gönderilerek, Dr. Ahmet YILDIRIM'ın doktora tezi hakkındaki iddianın incelenerek, sonucundan Başkanlıklarına bilgi verilmesi istenmiştir. .... görevlendirilen komisyonca disiplin soruşturması tamamlanmış, sunulan tüm değerlendirmelere göre Dr. Ahmet YILDIRIM'ın doktora tezinin tamamının intihal olduğu kanısında oldukları yönünde görüş bildirilmiştir.
.... dosya üzerinde yapılan inceleme ve değerlendirmeler neticesinde adı geçenin “ÜNİVERSİTE ÖĞRETİM MESLEĞİNDEN ÇIKARMA” cezası ile tecziyesi gerekiyorsa da .... “İyi Halin Değerlendirilmesi” .... gereği Dr. Ahmet YILDIRIM'ın “Görevinden Çekilmiş Sayma” cezası ile tecziyesi hususundaki .... kanaat ve teklifimiz Başkanlığınıza gönderilmiştir.
Başkanlığınız tarafından Rektörlüğümüze gönderilen 19/04/2012 tarih .... yazısı ile Dr. Ahmet YILDIRIM hakkında Üniversitemizce yapılan disiplin soruşturması sonucunda adı geçenin, .... “Üniversite Öğretim Mesleğinden Çıkarma Cezası” ile cezalandırılmasına ilişkin teklifin, Yüksek Disiplin Kurulu'nun 15.03.2012 tarihli toplantısında görüşülerek, 2012/26 sayılı karar ile teklifin kabulüne, ancak ilgilinin daha önce disiplin cezası almamış olması ve geçmiş hizmetleri göz önüne alınarak, .... “iyi halin değerlendirilmesi” .... hükmü uygulanarak bir alt ceza olan “Görevinden Çekilmiş Sayılma Cezası” ile cezalandırılmasına karar verildiği bildirilmiştir.
Ahmet YILDIRIM'ın .... Turgut ÖZİŞ danışmanlığında hazırladığı .... başlıklı doktora tezinde, kaynak göstermeden alıntı yapmak sureti ile bir başkasının bilimsel eserinin veya çalışmasının tümünü veya bir kısmını kaynak belirtmeden kendi eseri gibi göstermek disiplin suçunu işlediğinden Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsü'nün 26/01/2009 gün ve 04/58 sayılı Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile düzenlenen doktora diploması; anılan Enstitü'nün 10.12.2012 toplantı tarihli, 2012/47 toplantı sayılı, 11 karar sayılı kararı ile iptal edilmiştir.
.... intihal suçu ve bu suçun işlendiğinin tespiti ile ortaya çıkan sonuçlar tamamen suçu işleyen şahsı ilgilendirmektedir. Ahmet YILDIRIM'ın disiplin cezası ile tecziyesinden ve diplomasının geri alınmasından önceki süreçte verdiği derslerdeki öğrenciler veya jüri üyesi olarak imzaladığı lisansüstü tezlerdeki öğrencilerin suça iştiraki söz konusu olmadığı gibi Ahmet YILDIRIM'ın işlediği suçu bilmeleri de mümkün değildir.
Anayasa'nın 2. maddesinde yer alan hukuk devletinin temel ilkelerinden biri de “belirlilik”tir. Bu ilkeye göre, yasal düzenlemelerin hem kişiler hem de idare yönünden açık, net, anlaşılır, uygulanabilir ve nesnel olması zorunludur. Ancak bu durumda birey, kendisine düşen yükümlülükleri öngörebilir ve davranışlarını ayarlayabilir. Bir öğrencinin, kendisine ders veren öğretim üyesinin yayınlarında intihal olup olmadığını araştırması beklenemeyeceği gibi intihalin olumsuz sonuçlarından da sorumlu tutulması mümkün değildir.
.... idari işlemler hukuka uygunluk karinesinden yararlanırlar. Buna göre, idari işlemler hukuka uygun olduklarına dair bir yargı kararına gereksinim duymadan hukuka uygun kabul edilerek ilgililer üzerinde sonuç doğurur. Bu bağlamda idari işlemler aksi kanıtlanıncaya kadar hukuka uygundur ve idare tarafından irade açıklaması olarak ortaya konulduklarında icrailik özellikleri gereği sonuçlarını doğurmaya başlarlar. Bu durumda işlemin tesisinde hata veya hilesi bulunmayan üçüncü kişiler de elde ettikleri haklar bakımından hukuka uygunluk karinesinden faydalanır.
Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliğinin “amaç” başlıklı 1. maddesinde Yönetmeliğin; .... kanun, tüzük ve yönetmeliklerin kendilerine yüklediği ödevleri .... yerine getirmeyenlere, uyulmasını zorunlu kıldığı hususları yapmayanlara veya meslek vakar ve haysiyetine uymayan davranışta bulunanlara verilecek disiplin cezalarının göstermek amacında olduğu ve “uygulama” başlıklı 49. maddesinde de verilen disiplin cezalarının kişilerin özlük dosyasına işleneceği kuralına yer verilmiştir. Bu maddelerden de analaşılacağı üzere Yönetmelikte yer alan disiplin cezaları sadece suçu işleyen şahıslara yönelik sonuçlar doğurur.
Bu kapsamda, Ahmet YILDIRIM'ın doçent olarak verdiği derslerin yok sayılması veya imzasının bulunduğu tezlerin iptal edilmesi durumunda, iyi niyetli üçüncü kişi konumundaki öğrencilerin kazanılmış haklarının ihlali söz konusu olacaktır. Danıştay'ın yerleşik içtihatlarında; haksız olarak olarak elde edilen kazanımların bunu gerçekleştirenler açısından hukuken koruma bulmayacağı ancak üçüncü kişiler için doğurduğu sübjektif etki ve sonuçlarının korunması gerektiği hüküm altına alınmıştır.
Yukarıdaki değerlendirmeler ışığında ilgi yazıdaki iddialarla ilgili öğrencilerin, Ahmet YILDIRIM'ın doçent olarak verdiği derslerde veya imzasının bulunduğu tezlerde gerçek dışı beyanı veya hilesi söz konusu olmadığı gibi, elde ettikleri hakkın hukuka uygun olarak elde edilmiş bir hak olarak kabulü ile kazanılmış hak olarak değerlendirilmesi idari istikrar ilkesi gereğidir.”
Yazıdaki ilginç ayrıntı : Ahmet Yıldırım'ın tek kaynaktan blok halde “% 100 ÇALINTI” doktora tezinin iptal edilmesi, nasıl olduysa (!?) 2.5 yıl sürmüş (16/06/2010 .. 10/12/2012).
Gelişmeler duyurulacaktır.
(*) Dr Tansu Küçüköncü : 2001 başından beri “elverişli eko sisteme yerleşen bakteri kolonisi benzeri hızla çoğalan zehirli sarmaşık gibi ülkemiz üniversitelerini kuşatarak boğan, çürüten, kokutan, ve çökerten” “akademik sahtekarlık gelenekçileri”ne karşı insan hakları mücadelesi vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkür ederiz.

!

Türkiye yırtıcı, şaibeli, sahte ve fake dergilerde en çok yayın yapan 3. ülke

Predatory journals: Who publishes in them and why? - Selçuk Beşir Demir Dünyanın en prestijli dergilerinden biri olan Elsevier tarafınd...

Predatory journals: Who publishes in them and why?

.....................................................................


...
...
...

* Rastgele Yazılar




.